我首次制作的Showreel

[連結] 發布個人或有關單位的CG短片/圖片/及網站, 在此分享或討論有關作品

我首次制作的Showreel

文章255 » 19日 6月 2008年, 22:35

[flash width=400 height=300 loop=false]http://www.youtube.com/v/YzuC9q8-wKY&hl=zh_HK[/flash]
請各位比d意見
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章h2o » 19日 6月 2008年, 23:59

段音樂.... 加埋你既剪接手法, 有廿年前 mtv feel

有段 animation 既中文字, 用宋體有點兒那個, 個人覺得讀得 design related 既 course, 一定唔會用 細明做 title (細字都還可以), 實在系太 default 既 fonts 喇.

喺 showreel 到, 我睇唔到你想向邊一方面發展, model, animation, lighting 如果對某 part 有興趣, 應該 show 多d. 我見你有參加 MAVS, 似對 animation 有興趣多d, 咁你應該 show 多d animatic, 試下 key 唔同 weight & action.

依家條 reel 冇咩突出既地方令人留下印象
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章255 » 20日 6月 2008年, 08:41

其實我自己都吾清楚想向邊一方面發展-.-
我學校只是教咩制有咩用從來冇教過design的概念
同一d讀design出來比系差d la,但是我識program
我估同時識做動畫同program的人應該吾太多
呢個應該系我強項,不過program show吾到出來...
我對lighting有多d有興趣應該點show出來??
討論區新秀
討論區新秀

文章leeho » 20日 6月 2008年, 09:05

:wink: 短片好有趣 , 正 !
頭像
leeho
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 20日 6月 2008年, 09:16

你識 program... 咁你有冇寫過 mel? 如果有就 show 出黎

lighting... 香港都系要 art + technical 既兩棲人多d, 除左 i 記既 lighting TD. lighting TD 系 support lighter, 寫 d mel script 出黎等 lighter 做野方便d, 快d. 但系呢個職位既要求通常都要你做過下 production, 熟悉 workflow 先得.

講番 art 方面, 就要 show 到 drawing/ photography/ lighting design 既才能.
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章LoGao » 20日 6月 2008年, 17:06

想比人睇lighting, 整幾張靚o既render睇o下,still 都可以
o}-<
頭像
LoGao
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章255 » 20日 6月 2008年, 18:24

leeho 寫::wink: 短片好有趣 , 正 !

你是第1個話有趣的人 :D
討論區新秀
討論區新秀

文章255 » 20日 6月 2008年, 18:49

我有學過mel,試過用mel做rigging,同賽車,賽車有2卡車轉圈,會隨機改變速度,行過隧道識開燈,最快行2個圈就win,另外有個window可以控制炮台,打中車會停會有火,重可以放個路障系車前,撞到會-速,show d code出來??

中三之後冇都畫過野,依家畫返覺得力不從心-.-
一向冇影相,相機都冇部><

做得靚o既都系跟tutorial做吾算自己創作,自己創作的影片都show了,睇來要做d新的,still是什麼??
討論區新秀
討論區新秀

文章風之谷 » 21日 6月 2008年, 10:57

still 是 靜態圖。

因為唔駛理 animation,通常 sell 的系model,texture, lighting。

而且因為可以後期 再composite 過,

still 都唔靚就真系.........
....要再努力下.....
風之谷
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 呀峰

回到 CG Works Sharing

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 1 位訪客