日本pixar 展覽朝聖之旅....沿途相片

[連結] 任何自拍或參考照片作品
嚴禁連結 "不雅/色情/鬼異/可怖"的照片

日本pixar 展覽朝聖之旅....沿途相片

文章陳根 » 23日 8月 2006年, 11:08

圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
右:"我們應該尊重不同種類所擁有的不同天性,應該避免強逼對方接受自已的理念。我們共通的目的是什麼 ? 總之就是- 生存下去- 吧 。"
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

外號: 根製作

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章wkin99 » 23日 8月 2006年, 15:10

嘩!大哥你使吾使由自己廁所影起先,幾時先到會場呀?
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章LAMZA » 23日 8月 2006年, 15:30

根叔叔!

你系咪去o左第3張相的地方到光顧 :mrgreen:
頭像
LAMZA
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章陳根 » 23日 8月 2006年, 15:48

wkin99 寫:嘩!大哥你使吾使由自己廁所影起先,幾時先到會場呀?

咩事咁燥呀 ? 唯一可以影倒o既,就只系有第一幅同最尾o個幅,裡面有人睇住,唔比影相架,最尾o個幅我都系偷影架咋,所以呢個thread o個title 系沿途相片,唔系exbition o既相片囉,哈。呢個展覽到八月底,有時間可以去及及你就知架啦。 :mrgreen:
右:"我們應該尊重不同種類所擁有的不同天性,應該避免強逼對方接受自已的理念。我們共通的目的是什麼 ? 總之就是- 生存下去- 吧 。"
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

文章陳根 » 23日 8月 2006年, 15:51

LAMZA 寫:根叔叔!

第三張 ? 我去到都未開門,佢似乎唔想做我生意喎。 :lol: :lol: :lol:
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

文章wkin99 » 23日 8月 2006年, 19:09

陳根 寫:

第三張 ? 我去到都未開門,佢似乎唔想做我生意喎。 :lol: :lol: :lol:

咁就太可惜啦!諗住你可以為港增光,比D東洋人見識下我地幾
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章leeho » 23日 8月 2006年, 23:47

:roll: 陳根兄 ......有無時間出來呢 ? :mrgreen:

http://www.cg-forum.com/main/viewtopic. ... 2548#42548
頭像
leeho
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章陳根 » 24日 8月 2006年, 00:21

wkin99 寫:
陳根 寫:

咁就太可惜啦!諗住你可以為港增光,比D東洋人見識下我地幾
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

日日行都身水身汗,想勁都勁唔出。 :mrgreen: :mrgreen:

一陣我會講下個exhibition 有咩睇....雖然無相睇,都想同大家分享下。 :oops: :oops: :oops: :oops:
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

文章陳根 » 24日 8月 2006年, 02:20

圖檔

Pixar 動畫二十年o既展覽假於六本木地標, Roppongi Hills Mori Tower 53 樓o既 Mori Arts Center Museum 舉行,展館內禁止拍攝。

Roppongi Hills Mori Tower 個樣

圖檔

預售票個樣
圖檔

正式入場券個樣

圖檔

圖檔

蒲一踏進展覽場地,就見一間大房,烏燈黑火咁,場中放著四張長椅,椅上都坐著一些人,他們都聚精匯神咁望著牆上的影像。原來Pixar 特地為這次展覽制作了一段長達五分鍾o既片段,片中運用各套Pixar 作品o既手繪作品,再經類似分 layer o既方式制造出一個模擬的立體影像的fly through 旅程,配合震憾心弦o既音響效果,實在令人睇得目瞪口呆。

看罷影片後,就可以去旁邊o既一所所房間去睇其他展品,包括泥塑公仔,手搞,motion thumbnail,及storyboard 等等,如果大家有去過三鷹博物館,都應該見過佢o個套以高速轉動配合閃燈做成o既立體動畫,Pixar 展覽同樣有一台相類似o既立體動畫展出,和三鷹不同之處,就是動畫角色換上toystory 的人物,看上去同樣賞心悅目。離開展覽場地後,就是賣紀念品o既booth 啦,賣品中有一本叫 Pixar 20 Years of Animation o既書,裡面刊載著o既圖畫同相片,都差唔多cover 哂所有展品,所以在下就毫不考慮咁買左佢落黎啦。

就系呢本啦
圖檔

書中仲有 One Man Band o既兩幅手稿
圖檔圖檔

仲有埋萬七年前 o既 Knickknack o既 storyboard
圖檔

呢本書我響六本木以外o既書店例如紀依國同埋book 1st 都搵唔倒,可能就好似SD 動畫之父話齋,淨系響會場先有得賣啦。

特此聲明,以上登出之 Pixar 圖片,版權由Pixar Animation Studio 所擁有。
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

文章stantang » 24日 8月 2006年, 10:35

Jealousy.... :oops:

This seems like the English edition of the same book:
http://www.sciencemuseumstore.com/mall/ ... ore/221419
頭像
stantang
討論區主持
討論區主持

文章陳根 » 24日 8月 2006年, 10:41

stantang 寫:Jealousy.... :oops:

This seems like the English edition of the same book:
http://www.sciencemuseumstore.com/mall/ ... ore/221419

原來有英文版,早知唔買住啦,我買o個本....系日文版黎架。 :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

文章sobig » 24日 8月 2006年, 10:48

quite a good trip...
香港 3ds max 用戶組

cg is for fun, not for money.
otherwise, cg is not yours.
頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

文章陳根 » 25日 8月 2006年, 14:42

sobig 寫:quite a good trip...

yup, 收獲唔少,不過代價唔細,用左六萬幾日元買參考用品(DVD 同書) :oops: :oops: :oops: :oops:
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

文章CraZ3D » 25日 8月 2006年, 14:46

陳根 寫:用左六萬幾日元買參考用品(DVD 同書) :oops: :oops: :oops: :oops:

8) 咁"曬"命法....真系要帶番幅"超"黎睇你個post. 8)
頭像
CraZ3D
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 富X代

文章陳根 » 25日 8月 2006年, 14:51

CraZ3D 寫:
陳根 寫:用左六萬幾日元買參考用品(DVD 同書) :oops: :oops: :oops: :oops:

8) 咁"曬"命法....真系要帶番幅"超"黎睇你個post. 8)

哈,咁都叫哂命 ? 我黎緊要節衣縮食呀, 而且都系買實用野,無玩具無新衫,齋搵同動畫有關o既教學野,學習使o既錢,幾時都咁值o既。 :wink:
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

下一頁

回到 Photograph Sharing

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 6 位訪客