急砌一台desktop做野(3d),預算8000左右

Computer Technology + Hardware Talk
各位可在此處交流及討論有關電腦硬件、系統及技術上的問題

版主: Cyber Oxygen

文章baka1985 » 21日 1月 2010年, 01:30

TO ED209前輩,

ed209 寫:galaxy display 都系用返nvidia driver, driver 就應該冇問題, 如果系其他product 就無謂, driver support 好差, 有D連OFFICIAL WEBSITE都冇DRIVER DL. .

唔系好明, 即系好在我買既系display卡咋, 如果系其他galaxy既product就會慘d,
因為佢地d drive support好差?

至於買hardware方面, 今次真系買足教訓, 好彩我遇到好人
如果唔系我果千幾蚊都唔知做咩好, 唔通真系台個高清mon返屋企...@@

software如果無問題既話我就試下win7啦咁, 因為始終win7好似都幾好評
唔掂就成個鏟左佢 :evil:
好! 聽日之內我要搞掂曬全部野~~~ (講黎自己打下氣既0者, 諗真無乜可能...)
baka1985
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

裝唔到windows

文章baka1985 » 23日 1月 2010年, 00:22

唔好意思呀各位前輩,
睇黎我系問題少年2號啦...
哎...搞左咁多日
除左砌好左部機
都仲未裝到windows 7 64bits
試過xp同埋vista 64bits
次次都系去到要裝個windows系邊個drive果度有問題
最初搵唔到個drive, 我就搵上網搵到個bootdrv比佢, 捨drive叫iastor.*
但系加載左緊果陣佢就話呢個drive系未簽署既, 唔比裝
我又開黎睇下啦系裝緊既時候, 明明見到話個iastor既野都簽署左,
我上網爬左好多文,
都無講到點搞好... 依家有機無得用.. 好可憐 :cry:
有無前輩知道發生緊咩事 同埋點解決? ><
baka1985
討論區新秀
討論區新秀

Re: 裝唔到windows

文章ed209 » 23日 1月 2010年, 03:21

baka1985 寫:唔好意思呀各位前輩,
睇黎我系問題少年2號啦...
哎...搞左咁多日
除左砌好左部機
都仲未裝到windows 7 64bits
試過xp同埋vista 64bits
次次都系去到要裝個windows系邊個drive果度有問題
最初搵唔到個drive, 我就搵上網搵到個bootdrv比佢, 捨drive叫iastor.*
但系加載左緊果陣佢就話呢個drive系未簽署既, 唔比裝
我又開黎睇下啦系裝緊既時候, 明明見到話個iastor既野都簽署左,
我上網爬左好多文,
都無講到點搞好... 依家有機無得用.. 好可憐 :cry:
有無前輩知道發生緊咩事 同埋點解決? ><

入BIOS , DISABLE 行AHCI, 轉用IDE.
XP 本身唔SUPPORT, 要攪一輪先用到, 轉IDE 最快最直接
VSITA 同7 就SUPPORT, 不過可能都系有問題, 都系IDE好.
頭像
ed209
討論區主持
討論區主持

文章baka1985 » 25日 1月 2010年, 04:33

感激各位前輩,
小弟既電腦終於搞掂曬,
可以努力做野同學野啦: )
有機會再放一D學過既野上黎
到時各位前輩請多多指點 : )
今次買野同砌機同埋裝機都乎到唔少野
吸收教訓, 重點在於 : 欲速則不達 -- 如果你唔熟果樣野既話....
總結如果有下次(TOUCH WOOD) 我一定唔買G記板...
BIOS SETTING唔夠USER FRIENDLY...
話說我之前裝唔到WINDOWS都系因為佢D BIOS SETTING好怪
(詳細見下回ED209前輩)
仲有朋友要買I7的話, 情願買920以上既MODEL
因為咁先有得同時行3條RAM, 效能快好多(聽聞)
板都要起碼6條RAM糟方便行3 CHANNEL RAM

TO ED209前輩,

試過前輩既方法, 但系無效 -_-|||
最後比我搵系網上拉到個偏門方法
應該系專對付G記新板SETTING的.
G記板明明系行SATA格式,但系HD既BIOS SET偏偏只會運行IDE,AHCI同埋RAID
所以入機時塊板會CHECK到有DISK(SATA),但入到去WINDOWS就搵唔到個HD
(因為G記會認你塊板系IDE模式,只會拉到IDE既HD)
但系明明我就有只DISK, 實際存在系度, 所以佢系比個SATA既DETECT阻住左,
只要入BIOS DISABLE左個HD果條CHANNEL OR SET佢做NONE,
之後REBOOT佢就會認到有IDE既HD(但佢實際就系我機入面果只SATA HD)
然後就又用到IDE又可以去裝野啦 : )

另外, 有關HD CONTROLLER既檔案簽署問題,
我既解決方法比較煩, 但適合想行雙WIN既新機, 或者完全唔使保留資料果種
搵只WINDOWS XP(X32/X64都得)既開機碟
入到去, 分割好後裝系最後果個分區黎裝只WINDOWS
佢就會FORMAT曬所有DRIVE兼同時系HD入面寫入驗證碼
(反正裝WINDOWS前都要FORMAT左先裝到, 無所謂...)
之後再裝WINDOWS 7果陣仍就連CONTROLLER都唔使就認到曬D HD啦~

希望小弟呢D附碌解決方法可以幫到之後由頭砌機到裝野既新手啦 : )
baka1985
討論區新秀
討論區新秀

文章ed209 » 26日 1月 2010年, 23:10

唔系好明你個問題.
BIOS 既IDE 唔系一般好多人所講既PATA HD. 就算系SATA HD, BIOS 都系行IDE.我都系用G記, 如果行AHCI 同RAID, 先會"一個畫面DETECT HD. 如果IDE 系同平時POST畫面一樣.
anyway, 用到就OK
頭像
ed209
討論區主持
討論區主持

文章baka1985 » 27日 1月 2010年, 00:41

ED209前輩,

其實就系之前塊板用左IDE MODE之後
佢只會DETECT到IDE既HD
但系G記明明系行SATA HD, 咁咪變相塊板就死話佢搵唔到IDE既HD~
(SATA --X-- IDE = FAIL)
但系我明明有只HD系度, 系佢自己蠢搵唔到姐,
所以我幫佢NONE左D無用既CHANNEL佢, 等佢個"台面"干淨左
佢就發現原來真系有HD系度嫁WOR, 然後佢就會試下用IDE MODE用撻著只SATA HD啦
根住塊板就自自然然會行到 -.-||||.....
唔知系咪呢塊板既特性黎呢... P7P55A UD3

不過正如前輩所講, 最緊要用到 :D

但系, 我又有另一個問題發生左,
我WINDOWS 7下行唔到MAYA2010,
系成套野都行唔到! ><! 我去左個網同埋好多外國既BLOG
官方同好多人都話2010無系7下TEST過, 行唔到唔出奇
但又有D人話得, 我又問唔到個答案返黎...
我條問題覆左系MAYA軟件討論果邊,
如果前輩方便可否幫幫我解困 ><
baka1985
討論區新秀
討論區新秀

文章ed209 » 27日 1月 2010年, 01:54

MAYA 系可以行到, 我由BETA 7 時已經有用MAYA

至於你個BIOS問題, 睇睇有冇得UPGRADE BIOS先, 唔系親自試,見唔到個問題好難就咁講點解決, 但我估應該系FIX到, 如果唔系就系好大既BUG.

我睇返你塊板既CONFIG, 系有另外2個MARVELL既SATA (白色頭),你插個SATA HD 去藍定白? BIOS 應該系有2組IDE 既SETTING.
頭像
ed209
討論區主持
討論區主持

文章baka1985 » 29日 1月 2010年, 07:25

對不起ed209前輩

呢兩日系度同maya 2010搏斗
就系試左windows 7 有我上次講果個奇怪既問題
諗住轉左vista會ok
但系點知都逃唔過用唔到既厄運,
今次vista話我開maya果陣個LMU.EXE applcrash
同左個ntdll.dll呢個野撞....
上網話系有program撞左..
但都唔知同邊個撞...
結果我砌完機到今時今日都仲未有得做野....
baka1985
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 29日 1月 2010年, 10:24

LMU.EXE..... 好似系 spyware 黎架 wow..... 你裝個 windows 之後, 仲 install 左咩 software 呀?

定系你個 windows 本身就有問題呢? :roll:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章baka1985 » 29日 1月 2010年, 14:52

LMU.exe好似系MAYA本身個LISENSE MANAGEMENT UTILITY黎
定系我裝果個MAYA本身有問題 @@...
因為佢真系唔系正版 2010
我都系玩野試下2010咋 @@...
baka1985
討論區新秀
討論區新秀

文章baka1985 » 29日 1月 2010年, 14:54

HAHA 依家變左好似系度問MAYA D野添
睇黎我都系去MAYA果區開TOPIC開會好返D
唔好意思各位前輩, 請稍移玉步 @@...
baka1985
討論區新秀
討論區新秀

文章baka1985 » 30日 1月 2010年, 16:58

謝謝各位前輩

在WINDOWS 7上MAYA 系列開動不能的情況現在已改善了
發現可能系同WINDOWS UPDATE有關
果個UPDATE話系解決程式相容問題有關的東西
(該UPDATE的編號我忘了抄下來 -.-|||)
怎料安裝了這個UPDATE反而和MAYA相撞了... :o
DEL了這個UPDATE後, 再重新安裝MAYA所有東西後就OK了
但所有東西是否正常運作還是觀望小許時間
baka1985
討論區新秀
討論區新秀

上一頁

回到 電腦科技及硬件討論

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 5 位訪客